Înființare - 2025
Instituțile în care activează membrii filialei:
- Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Cluj-Napoca
- Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, Cluj-Napoca
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Obiective
Activitățile prevăzute pentru perioada următorului mandat se vor axa pe realizarea, la standarde de calitate superioare, a obiectivelor urmărite și în perioada anterioară, respectiv:
- creșterea vizibilității științifice a României pe plan internațional.
- participarea și susținerea activităților științifice la nivel național și internațional, în a căror organizare SChR este implicată.
- dezvoltarea relațiilor de colaborare pe plan științific între colective de cercetare din România, în mod deosebit cu membrii Filialei Cluj 2, precum și între cercetători români și străini.
- promovarea Chimiei și a acțiunilor SChR în rândul tinerilor, studenți sau elevi, cu accent pe domeniile în care Chimia aduce contribuții semnificative.
- actualizarea continuă a evidenței membrilor din cadrul filialei și atragerea de noi membri, îndeosebi din rândul tinerilor.
- susținerea revistelor SChR prin participarea membrilor secției cu articole în revistele editate de SChR, respectiv Buletinul Societății de Chimie din România și Revista Chimia pentru elevi.
- organizarea unor conferințe științifice cu participare internațională, e. g. Conferința YRICCCE, în parteneriat cu Societatea de Chimie din Ungaria, CoFRO.
- încurajarea și susținerea tinerilor cercetători, a studenților nivel licență, masterat și doctorat pentru a participa la conferințe științifice în domeniu
- întărirea colaborării cu alte Societăți de Chimie din cadrul EuChemS, inclusiv prin organizarea unor acțiuni comune.
- Participarea ca parteneri în cadrul unor acțiuni organizate de studenți, fie pentru promovarea Chimiei, fie pentru dezvoltarea colaborărilor inter-universitare în domeniu.
- organizarea unor acțiuni dedicate promovării Chimiei în rândul elevilor (concursuri profesionale, Școala altfel).
- dezvoltarea colaborărilor științifice în domeniul Chimiei prin parteneriate la nivel național sau internațional în cadrul unor proiecte de cercetare comune, vizite reciproce ale cercetătorilor români și străini, activități de mentorat al unor studenți străini în universități din România, sau ale unor studenți români în universități din străinătate.
Biroul de conducere
Președinte
Lector Dr. Alexandra POP, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Cluj-Napoca
Vice-președinte
CSI Dr. habil. Loredana SORAN, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, Cluj-Napoca
Secretar/Trezorier
Lector Dr. Ing. Adrian SOMEȘAN, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Cluj-Napoca
Membri
CSI Dr. Diana LAZĂR, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, Cluj-Napoca
Prof. Dr. Anca SILVESTRU, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Cluj-Napoca